Коригиране на клепнали уши

КОРИГИРАНЕ НА ВРОДЕНИ АНОМАЛИИ НА УШНИТЕ МИДИ

Най-честата аномалия са КЛЕПНАЛИТЕ УШИ.

При клепнали уши е желателно оперативното лечение да започне след 7-годишна възраст. Клепнали уши са тези, при които ушните миди образуват отворен назад ъгъл спрямо черепа над 30 *.

Кожата, покриваща задно-вътрешната повърхност, има тънък слой от подкожна мастна тъкан. Това позволява на пластичния хирург след елипсовидно изрязване на кожата да наложи подкожни шевове. Ако кожната рана се възстанови с продължителен атравматичен шев, голяма е вероятността да се получат рецидиви.

Затова препоръчвам онези оперативни техники, при които клиновидно се изрязва хрущяла. Извършва се щателна хемостаза . Налагат се подкожни единични шевове, а кожата се възстановява с продължителен атравматичен шев.

В ранния следоперативен период се правят 3 превръзки , а кожният шев се отстранява на 10-12 ден. Носенето на ластична лента за уши е задължително за период от 3 – 4 седмици.

Цената на операцията за корекция на клепнали уши е 850 лв. с местна упойка , 1500 лв. с пълна упойка.

Естетичната операция при ГОЛЕМИ УШНИ МИДИ се осъществява чрез клиновидни или звездовидни разрези на ушните миди. Целостта на раните се възстановява с атравматични шевове,като хрущялът не се шие. Конците се отстраняват на 8-10 ден.

Цената на операцията е 1000 лв.

При ГОЛЯМА УШНА ВИСУЛКА също се прилагат клиновидни разрези, като кожата по предната и задната повърхност се шие с атравматични конци.

Конците се премахват на 8-я ден след операцията.

Цената на операцията е 300 лв.

В практиката се срещат и такива пациенти с вроден Дарвинов израстък.

Това е нетипично израстване по ръба на ушната мида. Този участък се изрязва ,а надлежащата оперативна рана се моделира по хрущяла.

Продължителният конец се отстранява на 8-я ден след операцията.

Цената на операцията е 300 лв.

При ЦЕПНАТИ УШНИ ВИСУЛКИ двете повърхности се изрязват със скалпел и кожата симетрично се зашива по предната и задната повърхност.
Конците се свалят на 10-я ден.

Цената на операцията е 300 лв.